Övergång från Skapelse

Gud: Ni får göra vad ni vill här i Paradiset och äta vad ni vill, förutom en sak:

Poäng

Bibeln berättar att människorna behövde leva tillsammans med Gud för att hitta målet med livet. När människorna struntade i Gud missade de målet med livet. Det kallar Bibeln för synd.

Superkort

Ormen lurade människorna att äta av den förbjudna frukten och strunta i Gud. Då missade de det som enligt Bibeln var målet med hela livet: att leva tillsammans med sin Gud. Det kallar Bibeln för synd.

Dramaförslag

Enmansteater, eller var två instruktörer. När du hoppar mellan olika roller tar du ett steg åt sidan och ”ser” på den osynliga person som du talar till. Använd olika tonlägen.

Gud: Ni får göra vad ni vill här i Paradiset och äta vad ni vill, förutom en sak: Om ni äter av frukten från Kunskapens träd på gott och ont väljer ni att strunta i mig, att vända ryggen åt mig. Då kan vi inte vara med varandra på samma sätt. Så ät inte den frukten.

Människa: Nej då. Vi vill inte strunta i dig, eller vända ryggen åt dig, du är ju bara bäst!

Gud: Ok, bra! Jag gillar er med! Vi ses!

Berättare: En dag när Adam och Eva var i närheten av trädet hörde de ett väsande ljud. (Ta fram ormen.) Det var märkligt nog en talande orm. Bibeln berättar att det var djävulen. Ormen började lura Adam och Eva:

Ormen: Om ni äter av frukten blir ni som Gud själva och kommer inte behöva Gud mer. Ni kommer lära er saker ni inte kan nu, t.ex. hur man är elak! Strunta i Gud nu!

Berättare: De tyckte det lät spännande att bli som Gud och tog frukten. Ska jag bita? Ja! Nej! De åt tyvärr av frukten, och blev som smittade av ett virus med många jobbiga symptom, t.ex. avundsjuka, själviskhet, girighet, sjukdomar. Plötsligt hör de att Gud ropar på dem, så de gömmer sig. (Bakom en bänk.)

Gud: Adam? Eva? Varför gömmer ni er? Vad har ni gjort? Kom fram så får vi prata om det här.

Människa: Ok, vi har vänt ryggen åt dig nu.

Gud: Va? Varför då? Vi hade det ju så bra tillsammans!

Människa: Vi behöver ingen Gud! Nu går vi vår egen väg.

Gud: Det var ju verkligen synd. Då missar ni ju själva målet med livet.

Människa: (Uppkäftigt) Vad synd då! Vi vill bestämma själva vad som är rätt och fel!

Berättare: Det märktes allt mer att synden hade kommit in i världen.


Vad är synd? (Klassen ger ett par förslag.) Synd betyder i Bibeln att människorna struntade i deras Gud, att de vände ryggen åt Gud, (vänd ryggen åt klassen), då förstördes deras relation med Skapelsens Gud. Då missade de enligt Bibeln målet med livet, som var att de skulle leva tillsammans med sin Gud. Istället kom hat, våld, lidande och sjukdom in i människornas liv.

Gud: Nu kan vi inte vara med varandra som det var tänkt från början, men jag älskar er fortfarande lika mycket och ni är fortfarande skapade till min avbild och är supervärdefulla!
Tyvärr måste ni lämna paradiset, för annars kan ni äta av Livets träd. Om ni gör det kommer ni leva för evigt med allt gräl, hat och avundsjuka. Det ska ni få slippa.
Även om ni inte kommer se mig kommer jag inte lämna er. Jag ska minsann göra så det blir bra igen, men det kommer ta väldigt lång tid!

Berättare: Så gick människorna iväg.

Bibeln är som en film: I början är allt bra, snart händer något dåligt, allt går åt skogen, några försöker lösa problemet, ibland går det bra, ibland sämre, men tillslut blir det bra igen.
I Bibeln får vi följa hur Bibelns Gud på många sätt försöker få en bra relation igen med mänskligheten, ibland går det bättre, ibland sämre. Ursäkta om jag spoilar slutet på Bibeln, men i sista boken står det att allt blir bra igen i framtiden, att Gud och människorna lever tillsammans med varandra som det var tänkt från början.

Fler pedagogiska idéer

Rollförslag

Två barn kan vara de två träden: Kunskapens träd på gott och ont och Livets träd.

Läraren kan vara Eva, instruktören kan vara ormen.
(Pinsamt för elever att vara Adam och Eva: ”och ni ska föröka er!”…)

Monolog med berättarbilden

Du kan vara berättare och Gud och tala till Adam och Eva på bilden, som du håller i handen. Du kan som Gud prata med Adam och Eva om tex syndafallets konsekvenser.

Ormhanddocka

Kan göra ormen som en handdocka av en strumpa, sy bara på ögon och en tunga. 
Länk till bild

Fruktiddéer

  • Ha gärna en annan frukt än äpple, det står bara ”frukt” i Bibeln.
  • Kan ha etiketter fästa på frukten eller i trädet ”Varning! Ät ej! Förbjudet! Farligt!”
  • Man kan göra ett äpple av en ballong, smäller när man biter! ”Och DÅ kom synden in.”

Länk till YouTubevideo

Övergång till Noa

Gud tyckte synd om människorna som fick leva i all avundsjuka, ondska, hat, bråk. Men Bibelns Gud hade en plan…