Övergång från Kungar gör fel men Gud vill göra hel

Eftersom kungarna inte längre lyssnade till Bibelns Gud talade Gud genom andra personer, profeter.

Poäng

Bibelns gud sände profeter för att påminna folket om att de behövde deras gud.
I berättelsen visade Elia att Bibelns gud var den verklige guden.

Superkort

Gud sände profeter för att påminna folket (rörelsen) om att de behövde Gud. T.ex. Elia som utmanade guden Baals profeter på en tävling. Den gud som svarade genom att tända brasan på altaret var den verklige guden. Baals profeter bad länge till Baal, men gav upp till slut. När Elia bad till Bibelns Gud kom det direkt ner från himlen som tände brasan (rörelsen).

Exempel på hur du kan göra

 

Alt. 1 Drama

(Instruktör är berättare. Elever är Elia och Baalsprofeter.
Viska repliker eller använd replikkort.)

Berättare: Eftersom kungarna inte längre lyssnade till Bibelns gud talade Gud genom andra personer. Då kommer nästan alla de här personerna som det står om här. (Peka på profetböckerna.) Vad heter de? Profeter! En del fick en egen bok uppkallad efter sig, andra står med i de historiska böckerna, som tex Elia. De påminde folket om att de behövde Gud. (Rörelsen)
(Ta fram en elev som Elia, häng på den något.)
Här är Elia. Han tycker det verkar som att han är den ende i hela Israel som fortfarande tror på Bibelns Gud. Nu är det istället inne att be till guden Baal.
(Ta fram 2 elever till)
Ni är Baalsprofeter. Elia är profet för Bibelns Gud.

Elia: Nu ska vi ha en tävling! Vilket Gud finns på riktigt?

Baalsprofet 1: Det vinner vi lätt!

Baalsprofet 2: Vi är ju många fler än du!

Berättare: De byggde ett altare (be en elev ta fram en stol), lade på ved och ett djur som de skulle offra. Men de fick inte tända elden själva, utan de skulle be till sina gudar och se vilken gud som kunde svara med att tända brasan.

Elia: Ni kan börja.

Berättare: Baalsprofeterna gick runt altaret och ropade:

Baalsprofeter: Kom med eld! Kom med eld!

Berättare: Elia retade dem och sa att de nog behövde ropa högre för att Baal skulle höra dem. Så det gjorde de:

Baalsprofeter: Kom med eld! Kom med eld!

Berättare: Efter flera timmar var de helt slut.

Baalsprofet: Det går inte!

Berättare: Elia hällde vatten på veden för att det skulle vara lite mer sport och sa sedan till Bibelns gud: Ok Gud, visa att du finns! (Gör någon eldeffekt, se nedan.)
Plötsligt kom det eld från himlen och tände brasan!
Folket ropade: ”Ok, det är Gud som är Gud!” (Det bör inte eleverna säga.)

Alt. 2 Berätta med tändstickor

(Instruktör och en elev som medhjälpare. Du har i förväg pratat med läraren och lagt två preparerade tändsticksaskar där läraren brukar ha tändstickor.)

Berättare:  Eftersom kungarna inte längre lyssnade till Bibelns Gud talade Gud genom andra personer. Då kommer nästan alla de här personerna som det står om här. (Peka på profetböckerna.) Vad heter de? Profeter! De påminde folket om att de behövde Gud. (Rörelsen)
En del fick en egen bok uppkallad efter sig, andra står med i de historiska böckerna, som tex profeten Elia.
Han tyckte det verkade som att det nästan bara var han i hela Israel som fortfarande trodde på Bibelns gud. Nu var det istället inne att be till guden Baal.
Elia utmanade de profeter som trodde på Baal på en tävling.
Har ni någon tändsticksask här? (Ta fram den ena av dem du tidigare lagt där.)

Kan jag få hjälp av någon som vågar tända en tändsticka?
(Elev kommer fram, du ger en tändsticksask där du tagit bort svavlet på alla tändstickor. Eleven kanske försöker, men säger sedan typ “Det går ju inte!”)
Nej precis, för svavlet är ju borta på alla tändstickorna. Helt rätt.Utan svavel går det ju inte att tända en tändsticka.
På samma sätt skulle Elia och Baalsprofeterna tända brasan på altaret på ett sätt som kan verka omöjligt; de skulle bara be till sin gud och se vilken gud som svarade med att tända.
(Ge en annan ask, med använda tändstickor.)Kan du tända en tändsticka från den här asken då?

Elev: Det går heller, alla är ju använda!

Berättare: Precis, det såg helt omöjligt ut.
(Bland alla använda tändstickor finns några oanvända som du målat med svart tusch längst ut så att de ser använda ut. Eleven står kvar och håller asken.)
Baalsprofeterna fick börja. Efter att ha ropat till deras gud Baal i flera timmar gav de upp. Då var det Elias tur att be: (Ta upp en preparerad tändsticka från asken i elevens hand.)
Elia bad: ”Gud, visa att du finns på riktigt och tänd elden!” Det såg omöjligt ut, lika omöjligt som att tända en använd tändsticka… (Håll upp den så alla ser. Hjälp eleven tända.) …men det började brinna! (Rörelsen)
Folket ropade: Ok, det är Gud som är Gud! (Det bör inte eleverna säga.)
(Visa rörelserna för Profeter Elia.)

Fler pedagogiska idéer

Eldeffekter

Det finns olika sätt att få till eldeffekten. Det vanligaste är att ha några smällare i handen som smäller när man kastar dem på stolen/golvet. Prata med läraren i förväg om det är lämpligt, och fråga om någon är känslig för höga ljud. Det smäller dock inte så mycket om du bara använder ett par smällare, de är mkt små.
Alternativt kan du göra eldsflammor av tunna gula och röda tygremsor som du gömmer inne i händerna.
Berättar du med tändstickorna enligt ovan behövs ingen ytterligare eldeffekt.

Berätta med rörelser

Berätta historien och låt alla elever agera från sina bänkar som Baalsprofeter som ropar på eld med stegrande rörelser, tex: ”GE OSS ELD, GE OSS ELD”. Sträck fram ena armen, sträck fram andra, dansa, ropa högre” Tillslut är de så hesa att de bara kan viska och måste sätta sig ner ”Ge oss eld”. Äventyraren fortsätter berättelsen och agerar som Elia och avslutar med smällare.

Övergång till Jona

Folket fortsatte dock att be till andra gudar, men Bibelns gud gav inte upp utan skickade ännu fler profeter, t.ex. Jona!