Övergång till från Vandring

När Mose dog blev en av Mose närmaste män ledare för folket, Josua.

Bakgrund

Innan Mose dog påminde han folket om att de är Guds folk och att de inte ska be till andra gudar.

Mose har lett hela folket hit upp på bergen. De ser ut över Israel och vet att de efter fyrtio års väntan snart ska gå in i landet. Mose påminner om att de är Guds folk, som ska hjälpa andra folk att lära känna deras Gud. Därför blir det inte bra om de vänder ryggen åt deras Gud och istället börja be till tillverkade gudar, som en del andra folk gör. För att det inte ska hända måste de tyvärr driva iväg dem som bor där. Sedan dör Mose.

Poäng

Det judiska folket skulle förstå att de inte segrade för att de själva var starka, utan för att de följde deras Gud, som Gud var stark och god.  


Superkort

När Mose dog blev en av Mose närmaste män ledare för folket, Josua.

Han leder folket över Jordan in i Israel. Snart kommer de fram till staden Jeriko, en stad med höga murar. En ängel talar om för Josua hur de ska göra och att deras Gud kommer hjälpa dem: De går tysta runt staden ett varv om dagen i sju dagar. Den sjunde dagen går de sju varv, sista varvet ropar de och blåser i trumpeter. Murarna rasar och Jeriko är besegrat.

Exempel på hur du kan göra

Josua Dramaförslag

Roller

Josua, några är folket, några är Jerikos murar, två är invånare i Jeriko.

Genomförande

Ledare för det judiska folket blir en av de modiga spejarna, Josua. Han leder folket över floden Jordan in i landet Israel. Använd kartan. De närmar sig staden Jeriko, en stor fästning med höga murar. Gör första delen av tecknet.
Jeriko ligger här på kartan, men vi bryter kartan och gör så här istället:
2 alternativ:

Alt. A
Låt en bänksektion vara Jeriko. De yttersta barnen ställer sig upp som murar.

Alt. B

Ställ några barn i ring vända utåt med armarna i kors, som murar. Ett barn kan sitta i mitten.

Plötsligt visar sig en ängel för Josua och talar om hur de ska besegra Jeriko.

Ta fram några barn, utse Josua, några får partytutor i smyg att blåsa med senare, eller får öppna Josua bok och ta fram dem därifrån.

De går tysta runt staden ett varv om dagen i sju dagar. Eleverna börjar gå. Den sjunde dagen går de sju varv, sista varvet ropar de och blåser i trumpeter!
Eleverna ropar och tutar. Murarna rasar! Eleverna som är murar ramlar ner. Jeriko är besegrat! Eleverna sätter sig.

Pedagogiska idéer

Gott från Israel

Som det står under vandring, kan du ha godis i 4:e Mosebok, eller Josua bok.

Israel var bördigt, där växte tex mkt frukt. Därför kan du ha fruktgodis, eller vindruvor i en bok:
Alt. 1: 4 Mos, som öppnas när du berättar att två av spejarna, som Mose hade skickat in i landet, berättade att det var ett gott land med massa goda frukter. De tio andra spejarna var dock rädda för soldaterna i landet. De spejarna fick folket att tappa modet så att de inte vågade gå in.

Alt. 2:  Josua: Efter att de intagit Jeriko intog de hela landet och märkte att det var ett fantastiskt fint land där det tex växte många olika frukter. 

Ta gärna hjälp av läraren att dela ut för att det ska gå smidigt. Obs: inte nötter, därför inte heller choklad. Inte heller godis med gelatin med hänsyn till barn från muslimska hem.

Alternativt kan spejarna söka efter mjölk och honung som man gömt i klassrummet. När de hittar det berättar man om att ”landet flöt av mjölk och honung”. 4 Mos 13:28: [Spejarna] berättade för Mose: ”Vi har varit i det land som du skickade oss till. Det flödar verkligen av mjölk och honung!”

Blåsa i horn

Folket blåste i vädurshorn står det i Josua 6:5. Be någon köpa det i Israel, eller följ med på en resa dit!

Undvik

Räkna inte

Det blir för tjatigt att räkna alla varv runt Jeriko. Förklara medan de går och när du förklarat färdigt går ni direkt på sista varvet.

Övergång till Domartiden

Josua fortsätter inta landet och till slut hade det judiska folket tagit över hela Israel.