27. Salomo – Templet

Övergång från David – Goljat

När David blev gammal och dog blev hans son Salomo kung.

Poäng

Salomo byggde templet så att det judiska folket skulle komma ihåg att Gud fanns mitt ibland dem.

Superkort

Salomo var mycket vis och framgångsrik som kung. Han skrev t.ex. ordspråksboken. För att få fred gifte han sig med 1000 fruar från grannländerna. Salomo byggde templet för att folket skulle minnas att deras Gud fanns mitt ibland dem, men senare började han be även till fruarnas olika gudar.

Exempel på hur du kan göra

Drama: Salomo som kung

(Salomo: elev. Berättare: instruktör.)

Berättare: När David blev gammal och dog blev hans son Salomo kung efter honom.
(Ta fram en elev. Sätter eleven på tronen längst fram i mitten, får kungahalsduk eller annat på sig. Gör tecknet för Salomo, kungakrona.)
En gång hade Salomo en dröm. (Säg till eleven att låtsas sova på tronen.)
Han drömde att Gud sa att han fick önska sig vad som helst. Vad skulle du önskat dig om du fick önska dig vad som helst? Säg det till din bänkgranne! […]

Vad skulle han önska sig? Att bli rik? Mäktig? Salomo var ung och tyckte det var svårt att vara kung. Därför önskade han att Gud skulle göra honom vis så att han kunde avgöra vad som var rätt och fel. Gud blev glad över det och gjorde Salomo mycket vis och han fick dessutom det han inte önskat sig och blev mycket rik och framgångsrik som kung.

Drama: Mammorna och barnet (bara om du har tid, lite makaber…)

(Roller: Elever spelar Salomo, två mammor, bebis.)

Berättare: Ryktet spred sig att Salomo var mycket vis och många kom till honom för att fråga honom om råd. Nu ska vi se ett exempel på hur vis Salomo var enligt Bibeln. En gång kom två mammor till Salomo med ett barn mellan sig som de drog i. (2 tjejer längst fram bredvid Salomo vända mot klassen, med en annan elev mellan sig, som de drar i varsin tröjärm.)

Mammorna: Det är mitt barn! Nej, det är mitt barn!

Salomo: Vad har vi här då?

Berättare: Den ena mamman berättade att den andra mamman tagit hennes barn, eftersom den andra mammans barn hade dött. Den andra mamman sa att det var tvärt om. Att hennes barn levde och att den första mammans barn hade dött. Hur skulle Salomo göra för att få veta vem som var barnets mamma?

Salomo: Hm… Vi delar barnet på mitten.

Berättare: Det sa han bara. Så kan man så klart inte göra.

Mamma 1: Ja! Det blir rättvist!

Mamma 2: Nej! Då är det bättre att hon får barnet!

Salomo: Aha! Nu vet jag vem som är mamman!

Berättare: Va? Hur kunde han veta det? Vem tror ni är mamman? Peka! Precis! Hur visste du det? (En mamma skulle inte vilja att hennes barn delades.) Just det. Vad klok och vis Salomo var! Salomo menade så klart inte att barnet skulle delas på riktigt. En applåd för våra skådespelare!

Öppna ordspråksboken

Berättare: Eftersom Salomo var så vis gillade han att samla på ordspråk. Kan ni några ordspråk? T.ex. ”Envis som en …(åsna)”.  ”Skrattar bäst som skrattar …(sist).”
Han kom säkert på en del egna också och skrev ner dem i ordspråksboken, som finns sparad i Bibeln. (Elev öppnar.)
En spade? Detta kan nog er lärare: ”Den som gräver en grop… (åt andra faller ofta själv däri.)” Kom ihåg det och se om någon gräver en grop åt andra framöver i Bibeläventyret! (Daniel i lejongropen och Ester.)
Det ordspråket och många andra står i ordspråksboken. (Visa gärna även höga visan och predikaren. Alla behöver inte öppnas.)

Berätta om templet

Berättare: Salomo byggde något superstort till Bibelns gud:(Öppna 1 Kung om du har har ett tempel i boken.)
Templet hade höga pelare och när man kom in där fick man stora ögon och häpnade.
(Gör rörelsen för Templet.)
I templet firade de olika gudstjänster varje dag. De spelade på flera olika instrument och sjöng många av Davids sånger till och om deras Gud. Enligt Bibeln var Gud nära på ett särskilt sätt i templet. Därför var templet en helig plats för det judiska folket.
Tempelplatsen har byggts om på olika sätt och än idag finns grunden till tempelplatsen kvar.
(Visa gärna bild.)

Templet var som störst och finast ca 1000 år senare. (Vilken känd person från Bibeln levde då? Jesus!) På Jesu tid kallades templet för Herodes Tempel.
På tempelplatsen har det byggts två gudstjänstlokaler som hör till islam, vad kallas islams gudstjänstlokaler? (Moské)
En del av grunden kallas klagomuren, eller västra muren, och är en viktig böneplats för det judiska folket än idag.

Salomos fruar

Berättare: En applåd för vår skådespelare!
(Eleven som var Salomo sätter sig. Instruktören blir snart Salomo istället för eleven, kan bli pinsamt annars.)
Det fanns en massa små kungariken runt Israel (peka på kartan i klassrummet), och för att få fred med alla de rikena gjorde Salomo så här. (Sätt på dig kungahalsduken, eller annat.)

Salomo: Hej! Du är ju kung här och de här är dina döttrar. Kan jag få gifta mig med några?
(Nicka till eleven, ”ja?”)Bra!
På min tid kunde en man vara gift med flera fruar, särskilt om man var rik. Men en kvinna kunde inte vara gift med flera män.
(Fråga några till, samla fruarna i Jerusalem, nynna bröllopsmarchen.
Ta av dig kungahalsduken)
Till slut hade Salomo gift sig med döttrar till alla kungar i närheten. Hur många fruar tror ni han hade till slut? Gissa! Mer! En nolla till! 1000 fruar! Varsågoda och sätt er igen alla fruar.
Det blev fred, för ingen kung ville anfalla sin egen dotter, men det blev ändå inte bra. Fruarna tog med sig sina olika statyer av gudar som de bad till och krävde att Salomo skulle bygga olika tempel åt dem. Till slut började Salomo också be till fruarnas olika gudar, men ni minns väl vad Bibelns Gud försökte lära det judiska folket? ”Inga andra gudar inte tillbe nån annan”.

Fler pedagogiska idéer

Stol som templet

När Salomo bygger upp templet reser du en stol vid Jerusalem. När Babylonien kommer och intar landet välter du ”templet” och när judarna återvänder och bygger upp templet reser du ”templet” igen.

Höga visan

Ha gärna ett hjärta i boken. Citera gärna hur mannen beskriver kvinnan som han är kär i (Från kap 4 och 7):
”Dina tänder är som en flock tackor som stiger ur badet för att klippas”
”Som ett kluvet granatäpple skimrar din tinning”
”Din mage är en hög av vete”
”Dina bröst är som två hjortkalvar”
”Din näsa är som Libanontornet”

Övergång till Kungar gör fel

Salomo byggde alltså det stora templet, där de bad till Bibelns gud, men började också be till fruarnas andra gudar. De kungarna som kom efter honom bad nästan bara till dessa andra gudar.