Poäng

Det judiska folket litade först inte på att deras Gud kunde hjälpa dem att överta Israel, men under de fyrtio åren i öknen märkte de att deras Gud tog hand om dem.

Superkort

När folket hade fått 10 Guds bud skulle de flytta in i Israel. Då märkte de att folken som bodde där var stora och starka, så de vågade inte gå in i landet. Mose påminde dem om att deras Gud hade lovat att hjälpa dem, men de vägrade. Istället levde de 40 år i öknen. Bibelns Gud gav dem mat och vatten varje dag och till slut lärde de sig att lita på Gud. De förberedde sig för att gå in i landet och Mose påminde dem om att de var Guds folk och att de inte skulle leva på samma sätt som de andra som redan fanns i Israel. Sedan dog Mose.

Exempel på hur du kan göra

Mose berättar, del 3 av 3

Förberedelser

En instruktör är utklädd till Mose. Stå där berättelsen börjar, vid Sinai berg längst ner i klassrummet.

Medverkande

Instruktör utklädd till Mose.

Genomförande

När vi hade fått 10 Guds bud var det dags att vandra vidare. Plantera rörelsen. Vi vandrade norrut till Israel, landet som vår Gud hade gett oss. (Gå norrut till söder om Döda havet.) Det var 400 år sedan våra förfäder Abraham, Isak och Jakob hade bott i Israel med sina familjer.

När vi äntligen kom fram fick folket höra att det bodde många andra folk i landet och att de hade soldater och stora murar runt sina städer. Jag försökte påminna dem: ”Men vår Gud har ju lovat att hjälpa oss!” Men hela folket tappade modet och vägrade gå in i Israel.

Vi hade ingen annanstans att gå, så vi campade och vandrade omkring här ute i öknen, i 40 år! (Gå lite sydost.) Som tur var hade jag varit herde där i 40 år, så jag hittade perfekt och visste var det fanns källor och bete till djuren. Eller var det bara tur? Kanske var det vår Gud som visste att det skulle bli så här och hade förberett mig för det?

Vår Gud tog hand om oss där i öknen så att vi fick mat, varje dag i 40 år. (Berätta ev. om manna och vaktlar.) Folket lärde sig att lita på vår Gud och till slut frågade jag ”Är ni beredda att gå in i Israel nu?” Det var de! Äntligen!

Vi gick över bergen här öster om Döda havet. Krångla dig in bland bänkarna där, kryp under eller flytta undan. Där såg vi ut över Israel. Jag visste att jag snart skulle dö så jag påminde dem om 10 Guds bud och annat som vår Gud lärt oss. (Här kan 5 Mos öppnas, som innehåller Mose 3 sista tal.)

”Tänk på att de som bor här inte känner vår Gud. De tillverkar egna gudar av trä och sten som de ber till. De gör andra hemska saker också. Minns ni hur Abraham nästan offrade Isak? De gör såna saker, fast på riktigt! Vi och vår Gud har ju lovat varandra att alltid hålla ihop. Vårt folk har fått i uppdrag att hjälpa andra folk att lära känna Abrahams Gud. Det är ju Guds räddningsplan för hela mänskligheten. Om ni börjar göra som de som bor här failar hela den planen. Därför måste ni tyvärr driva iväg dem som bor där, så ni inte blir likadana som de. ”

Sen dog jag, så sen vet jag inte vad som hände. Lycko er som snart får veta det!
Kul att träffa er! Hej då! Gå ut, ta av rekvisitan, gå in.

Pedagogiska idéer

Gott från Israel

Israel var bördigt, där växte tex mkt frukt. Därför kan du ha fruktgodis, eller vindruvor i en bok:
Alt. 1: 4 Mos, som öppnas när du berättar att två av spejarna, som Mose hade skickat in i landet, berättade att det var ett gott land med massa goda frukter. De tio andra spejarna var dock rädda för soldaterna i landet. De spejarna fick folket att tappa modet så att de inte vågade gå in.

Alt. 2:  Josua: Efter att de intagit Jeriko intog de hela landet och märkte att det var ett fantastiskt fint land där det tex växte många olika frukter. 

Ta gärna hjälp av läraren att dela ut för att det ska gå smidigt. Obs: inte nötter, därför inte heller choklad. Inte heller godis med gelatin med hänsyn till barn från muslimska hem.

Alternativt kan spejarna söka efter mjölk och honung som man gömt i klassrummet. När de hittar det berättar man om att ”landet flöt av mjölk och honung”. 4 Mos 13:28: [Spejarna] berättade för Mose: ”Vi har varit i det land som du skickade oss till. Det flödar verkligen av mjölk och honung!”

Manna i 4:e Mosebok

Man kan ha mannagryn i 4 Mosebok, som man öppnar när de är i öknen 40 år och får manna.

Övergång till Israel

När Mose dog blev en av Mose närmaste män ledare för folket, Josua.