Övergång från Daniel

I slutet av Daniels liv kommer ett tredje och ännu större rike och besegrar hela Babylonien: Persien! Det låg där Iran ligger idag, men var mycket större. (Sätt upp P-skylten och lägg ner B-skylten.)

Poäng

Gud räddade det judiska folket genom Ester, som var klok och modig.

Superkort

Ester, en judinna som var drottning i Persien, fick med hjälp av sin Gud och sitt mod rädda hela det judiska folket från utrotning. Att folket räddades firar det judiska folket fortfarande i högtiden Purim.

Exempel på hur du kan göra

Bakgrund

Sydost om Babel växte nästa stormakt fram: Persien, nutidens Iran fast mycket större. I öster sträckte det sig genom Afghanistan, Pakistan och en bit in i Indien. Persien besegrade Babylonien och tog över alla Babyloniens områden, ända bort till Egypten, Turkiet och Grekland i väster. Den persiske kungen Kyros låter det judiska folket gå hem igen, precis som profeten Jesaja hade sagt långt i förväg. Nu hade dock judarna varit 70 år i de olika länderna, så de flesta ville stanna kvar där de var.

Berätta med eleverna som oljudsmakare (snabb)

Senare fick Persien en kung som hette Xerxes. När hans drottning inte vill dansa på hans fest blir hon avsatt. Därför ordnade kungen en skönhetstävling där vinnaren skulle bli hans nya drottning. Vinnaren blev den judiska kvinnanEster.

Ta fram någon som får vara Ester, gärna läraren. Klä ut lite, peruk är kul. Kan öppna Esters bok och ta fram ett guldhalsband.

Kungens närmaste man är den högfärdige, Haman. Instruktören, inte elev pga buandet.

Varje gång Haman nämns ställer sig Haman och ni er upp och ni säger ”Buuh!” och sätt

Varje gång Ester nämns ställer sig Ester och ni upp och säger ni ”Yeah!” och sätter er direkt.

Haman tycker att han är så viktig att alla måste buga för honom och nästan be till honom.

När Haman är ute på stan ser han en som inte bugar: Esters släkting Mordokai! Vi kan kalla honom Morbror Kaj. Han tänker på 10 Guds bud och ”Inga andra gudar…”

Haman blir vansinnig när han märker att Morbror Kaj inte bugar. Han får en hemsk idé och börjar ljuga för kungen om det judiska folket. Haman säger att de är tjuvar och inte borde få finnas kvar och sätter t.o.m. upp en påle där han tänker spetsa Morbror Kaj, Esters släkting.

Morbror Kaj hör talas om Hamans planer och springer till Ester.

Ester! Du måste rädda oss undan Haman! Hela det judiska folkets framtid hänger på dig nu!”

Ester är mycket rädd men modig. Hon vet att den som går in till kungen utan att ha bokat tid kan bli dödad. Dör jag så dör jag, tänker Ester. När hon knackar på spänner vakterna sina pilbågar och är beredda att på kungens befallning skjuta den som kommer in. Ester tar ett steg in i tronsalen.

Vill ni veta hur det går? Det kommer er lärare läsa för er i den här Bibeln som er klass kommer få från Bibeläventyret!

Eller fortsätt:

Kungen blir glad när han ser Ester och hon får komma in. Då får hon syn på en person till, Haman! Ester berättar om den hemska planen. Kungen blir mycket arg på Haman och befaller att han ska spetsas på pålen. Istället blir Morbror Kai kungens närmaste man och det judiska folket får leva.

Än idag firar det judiska folket varje år att den modiga Ester räddade dem. Då har de festen Purim och klär ut sig till tex Haman och Ester och spelar teater.

Drama med hela klassen

Avslutningsdrama där många får vara med, så att alla känner sig delaktiga.

En elev är kungen på stol längst fram i mitten, gömmer en ring i hans hand. Viska repliker, eller använd replikkort.

Annan elev är Haman. Står bredvid kungen. Får tre lappar: ”Se arg ut och hoppa en gång” ”Se arg ut och hoppa två gånger” ”Se arg ut och hoppa tre gånger

Elev långt bak i klassrummen är Mordokaj. Får lapp: ”Buga inte”

Instruktören är Ester.

Nu kommer vi till det största rike världen skådat. Det har tagit över hela Babylonien och sträcker sig från Indien i Öst ända till Egypten i väst. Riket heter Persien. 

Kungen i Persien har en stor fest och vill att hans fru ska dansa för gästerna. Vet ni vad hon svarar? ”Nej?” Just det. Då blir kungen sur och hon får inte vara drottning längre. 

Kungen bestämmer att det ska bli en skönhetstävling och att den som vinner ska bli hans nya fru, drottningen av Persien. 
En av dem som anmäls är Ester, en judisk föräldralös kvinna som bor hos sin släkting Mordokaj (ev. kalla morbror Kaj). Vem tror ni vinner? Ester! 

Hon sa inte till någon att hon var judinna, för det kunde vara farligt.

Kungens närmaste man Haman vill att alla ska buga sig för honom när han går på stan. Nu ska vi se vad som händer. Vill ni vara med på teater?

Haman går på stan (går ner i mittgången) och alla bugar sig för honom (alla bugar) utom en (Mordokaj). Mordokaj kom ihåg 10 Guds bud: ”Inga andra gudar, inte tillbe nån annan.”

Haman blir arg för att Mordokaj inte bugar för honom. 

(Haman läser på lappen, ser arg ut och hoppar…

Det blir likadant nästa dag. (Mordokaj läser, är arg, hoppar två gånger.)

Och nästa dag… (Mordokaj läser, är arg, hoppar tre gånger.)

Då går Haman går till kungen. (Haman ställer sig bredvid kungen.)

(Instruktören viskar:) ”Det finns ett folk som inte lyssnar på oss. De måste bort. Jag skriver ett brev. Får jag låna din ring med stämpel på?”

Om man stämplar ett brev med den stämpeln måsta alla göra som det står. Haman skriver många brev om att hela det judiska folket ska dödas på en och samma dag. Han stämplar breven med kungens ring och skickar ut dem i hela det Persiska riket.

Mordokaj får reda på detta och berättar för Ester att hon måste gå till kungen. Ester vågar inte. Man får inte komma till kungen hur som helst. Mordokaj påminner om att ”Kanske var det för en stund som den här som du blev drottning!”

Ester förstår vad hon måste göra. Eftersom det är något väldigt farligt, ber hon sina vänner att fasta och be för henne. Efter några dagar går hon till kungens palats.

(Gå längst ner i mittgången.)

Hon vet att den som kommer till kungen utan att ha bokat tid kan bli dödad, men Ester vet vad hon måste göra. ”Dör jag så dör jag” tänker hon och knackar på porten till borggården där kungen sitter. Portarna öppnas. Hon ser vakter som siktar på henne med pilbågar. Hjärtat bankar i bröstet på henne. Hon kliver över tröskeln.

Kungen tittar upp. Bredvid honom står Haman. Åh nej! 

I handen håller kungen sin spira. Om han känner sig störd av att Ester kommer, räcker han inte ut spiran. Då kommer vakterna skjuta henne. Håller han ut spiran får hon komma. Hur tror ni kungen gjorde med spiran? Visa med din penna! 

(Eleverna räcka ut sin pennan som spira eller håller tillbaka den.)

(Eventuellt göra en cliffhanger och ge Bibeln, som ovan.)

Kungen lyfter sin spira och det kommer inga pilar! Ester går fram till Kungen.

Kungen: Vad vill du sköna Ester? Du ska få vad du vill, om det så är hela mitt rike!

Ester: Jag vill att jag och mitt folk ska få leva!

Kungen: Vad menar du?

Ester: En man har bestämt att det judiska folket ska dödas och jag är judinna.

Kungen: Vem är han? Han ska få!

Ester pekar på Haman, som håller händerna för ansiktet.

Kommer ni ihåg vad som stod i Ordspråksboken?

(Ska tidigare ha berättat om ”Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri.”)

Än idag firar det judiska folket varje år att den modiga Ester räddade dem. Då har de festen Purim och klär ut sig till tex Haman och Ester och spelar den här teatern.

En applåd för våra skådespelare!

Monolog som Ester

(Något av barnen öppnar Esters bok och hittar där ett par magiska handskar i spets eller silke.)

Instruktör: Fantisera om att när man tar på sig handskarna förvandlas man till Ester. 

(De brukar acceptera detta direkt. Tag med bokens innehåll, en krona och Ester-halsduken ner till Persiens skylt och förvandlas där till drottningen.)

Ester: Hej! Jag heter Ester. Vissa säger att jag är väldigt modig. Att jag har gjort något stort. Jag har till och med en egen bok i Bibeln som berättar om det. 

Men jag vet inte jag. Modig… inte jag… jag fick ju hjälp av Gud… Fast när man pratar om någon som är modig, måste jag berätta för er om Mordokai. Han, ja, han är modig. Han är egentligen min kusin, men när mina föräldrar dog när jag var liten så adopterade han mig. Så Mordokai brukar jag kalla för Morbror Kai, och han har blivit min låtsaspappa. 

Ni ska få höra få höra hur modig han är. Han går nämligen inte med på vad som helst. För ganska länge sen fick en av kungens närmsta män, Haman, en knasig idé. Han tyckte han var så mäktig och så bra att alla borde buga sig för honom när han gick förbi på gatan. Buga sig för honom, så dumt. Han kunde ju bestämma mycket, men han var ju bara vanlig människa. Men jag bugade mig, annars blev Haman, som bara skulle ha och ha, jättearg. 

Men… Min morbror Kai, Mordokai, han ställde sig längst med vägen där Haman gick, och när alla andra bugade sig, stäckte han på sin rygg och vägrade. Han sa att han bara bugade sig för Gud, och inte människor. Ni skulle sett Hamans blick, han blev så fruktansvärt arg. Men han fortsatte förbi. Morbror Kai, ja, han är den modigaste jag vet. Jag hade aldrig vågat göra så, även om jag tyckte att han gjorde rätt.

Senare fick vi höra att Haman hade satt upp en stor tråpåle i sin trädgård. Den var tydligen tänkt för min Morbror Kai. Han skulle dödas och hängas upp på den, tyckte Haman. Men min Morbror Kai vägrade buga sig i alla fall.

Så hände något väldigt konstigt en dag. Något jag aldrig hade kunnat tro. En dag, kom soldater hem till oss. Kanske var de också arga på Mordokai? Men nej, när jag öppnade dörren så hälsade de på mig, Ester, och så sa de att de tyckte att jag var snygg! Jag? Hehe, vad tokiga de var. Men de sa till mig att jag skulle följa med till slottet, för kungen hade gjort en skönhetstävling för att hitta en ny fru. Alltså, kungen, skulle han ha en skönhetstävling för att hitta en fru? Aldrig hört så konstigt. Men så var det. Och jag följde med. På slottet fanns många jättevackra tjejer. Vi fick gå på skönhetsbehandlingar i ett år för att bli så snygga som möjligt. Och sen, var det dags. Kungen valde ut sin drottning bland alla tjejerna, och han valde mig. Mig?! Det hade jag aldrig trott. 

Jag fick flytta in i ett jättefint hus, nära kungens slott. Ja, vi bodde inte ihop, kungen ville ha det så. Jag fick bara komma på besök när han sände bud efter mig. Men jag hade det bra. Jag kunde träffa Morbror Kai och mina vänner i mitt nya hem. 

Så en dag fick vi höra om något hemskt. Jättehemskt. Det skulle krävas att någon modig gjorde någonting. Haman, ni vet, som ville att alla skulle buga sig för honom, hade gått och pratat med kungen. Kungen hade blivit lurad att tro att Morbror Kai och mitt folk, judarna, bara var tjuvar, mördare och ville göra uppror mot kungen. Det var ju inte sant! Men kungen litade på Haman och bestämde att på en enda dag skulle alla judar dödas, i hela riket. Och vi skulle inte ens få försvara oss. Haman var så nöjd, nu skulle han äntligen få Morbror Kai på pålen han ställt upp i trädgården. 

Jag var livrädd. Inte ett dugg modig. Morbror Kai kom hem till mig och sa ”Ester, det är kanske för den här dagen som Gud har gjort dig till drottning. Du måste prata med kungen och rädda folket.” Då visste jag att jag var tvungen att göra något. Jag sa till alla mina vänner att inte ens äta utan bara be för mig ett par dagar innan jag skulle besöka kungen i slottet. Det gjorde de.

Så var det dags. Lilla Ester skulle gå till kungen. Kände mig inte ett dugg modig, bara väldigt rädd. För om man går in på borggården som kungen kunde se genom sitt fönster utan att han har sänt bud efter en, då skjuter genast 20 vakter sina pilar i ens kropp. Och kungen hade ju inte frågat efter mig, inte på ganska länge. Jag skulle dö.

Jag tog i alla fall på mig den klänning jag visste att kungen tyckte om, och satte upp håret och sminka mig lite extra. Om det nu skulle hjälpa. Sen gick jag och ställde mig precis vid kanten, ett steg till så skulle jag vara inne på borggården, där vakterna väntade. ”Gud, ta hand om mig nu.” bad jag, och tog ett steg. 

Men ingenting hände! Inga pilar? Jag tittade upp mot kungen som satt i sitt fönster, och han log! Han var glad att se mig, och höll upp sin spira för att stoppa vakterna. Åh! Jag sprang upp för trapporna, kom in till kungen, bugade mig, och skulle precis berätta för honom att han måste ändra sin lag. Att någon lurat honom. Att judarna alls inte var tjuvar och mördare. Så såg jag att Kungen hade besök, Haman, han som lurat kungen att skriva den hemska lagen. Allt mod försvann.

Men kungen log igen, och ville att jag skulle berätta varför jag kommit. Så det gjorde jag. Nu var det kungens ögon ni skulle sett, de blev så arga. Han vände sig mot Haman och skrek åt honom. Att han hade lurat honom och att han riskerat döda kungens fru, drottningen, mig. Kungen ropade på sina tjänare som genast skrev om lagen. Vi skulle inte dödas! Åh, jag längtade till att berätta det för Morbror Kai och mina vänner. Vi hade lyckats. Gud hade hjälpt oss! Så vände sig kungen till Haman igen, ropade på soldaterna att föra bort honom. Tydligen dödade de honom och satte upp honom på den där pålen. Den som Haman hade satt upp för att hänga upp min morbror på. Det blev inte riktigt som han hade tänkt.

Och jag gick hem till morbror Kai. Hans ögon var inte arga när han fick höra om vad som hänt, de var så glada, lyckliga. Lagen var ändrad, vi skulle få leva. Vi ordnade en fest. Och morbror Kai tjatade om och om igen om hur modig jag varit och om vilken god Gud vi hade som hade räddat oss. 

Ja, jag vet inte jag. De säger att jag var modig. Men jag fick ju hjälp. Av Morbror Kai, mina vänner och av min Gud. Men nu vet ni, nu vet ni berättelsen om mig och om mitt folk. Och vad som hände sen är minst lika spännande.

Nu säger jag hejdå, 

(tar av handskar, teaterhalsduk och krona)

Instruktör: Och nu är jag mig själv igen.

Pedagogiska idéer

Mer utförligt slut

Ester är smart och bjuder in kungen och Haman på en fest. När Haman får höra att han är bjuden på en privat fest med bara han själv tillsammans med världens största kung och hans drottning säger han:

Haman: Fett nice!

Berättare: En bit in i festen frågar kungen Ester:

Kungen: Är det något särskilt du vill berätta?

Ester: Ja, det finns en ond man i ditt rike. Han vill döda hela mitt folk.

Kungen: Det var det värsta jag har hört! Den mannen ska dö! Vilket folk tillhör du?

Ester: Judarna!

Berättare: Haman slår sig över pannan och säger:

Haman: Jag har gjort bort mig!

Berättare: Kommer ni ihåg vad som stod i Ordspråksboken?

(Ska tidigare ha berättat om ”Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri.”)

Ester var klok och modig och riskerade sitt liv för att rädda det judiska folket. För att minnas Ester firar det judiska folket än idag festen Purim. Då klär de ut sig och spelar den här teatern. 

En applåd för våra skådespelare!

Berätta med namnskyltar

Ett snabbt sätt är att berätta om Ester med namnskyltar, som du sätter upp samtidigt som du berättar. Det underlättar eftersom det är en komplicerad berättelser med svåra namn.

Ihopknytning

Vilken spännande berättelse, och vad modig hon var, Ester. Tänk att hon var drottning precis när det verkligen behövdes. Men så har det ju varit med många berättelser i Bibeln. Den berättar ju ofta att bibelns Gud var med och planerade och fixade lite i förhand för att hjälpa människorna i svåra situationer. Det var tex likadant i berättelsen om Josef i Egypten, som räddade så många från hungersnöd.

Övergång till ”Hem”

Nu närmar vi oss slutet på gamla testamentet och de judar som ville hade fått åka hem till Israel igen. Nu var de tillbaka där bibelns Gud tänkt att de skulle vara. De hade fått se hur deras Gud beskyddat dem och tagit hand om dem. Nu skulle väl allt bli bra? Kom så går vi hem till dem i Israel och ser efter!