Övergång från Profeter – Elia

Folket fortsatte dock att be till andra gudar, men Bibelns Gud gav inte upp utan skickade ännu fler profeter, t.ex. Jona.

Poäng

Bibelns Gud älskade inte bara det judiska folket, utan alla folk. Därför använde Gud det judiska folket så att andra folk fick höra talas om Abraham, Isaks och Jakobs Gud.

Superkort

Gud sa till profeten Jona att gå till Assyriens huvudstad (Nineve) och varna dem för vad Gud skulle göra om de inte slutade kriga. Jona vägrade eftersom han var rädd för assyrierna och åkte istället ut på Medelhavet. Där blev det storm och Jona tänkte att det var Gud som försökte stoppa honom. De andra på båten kastade honom i vattnet och Jona sjönk. En stor fisk svalde honom, men Jona överlevde i fiskens mage. 3 dagar senare blev han utspottad nära land. Då gick Jona till Assyriens huvudstad och berättade för dem om sin Gud och om att de skulle sluta kriga. Invånarna i staden ångrade sig och Gud förlät dem.
Då blev Jona sur! Gud försökte få honom att förstå att alla folk är viktiga för Gud, inte enbart det judiska folket. Därför använde Gud det judiska folket så att andra folk fick höra talas om Abraham, Isaks och Jakobs Gud. Senare började Assyrien dock kriga igen och erövrade då hela norra delen av det judiska landet och förde bort nästan alla därifrån som fångar.

Exempel på hur du kan göra
Drama med Jona som elev

(Viska repliker till Jona och sjömannen, eller använd replikkort.)

Berättare: Nu börjar en tid då tre mäktiga riken efter varandra bestämmer över det judiska folket: Fångenskapernas ABP: Assyrien, Babylonien, Persien(visa skyltarna). Vi kommer möta tre personer som hör ihop med de här länderna: Jona, Daniel och Ester (visa halsdukarna om du har).
(Ta fram en elev.) Här är profeten Jona. (Häng på Jonahalsduk eller annat.)
Han bor i norra delen av landet och är rädd för Assyrien, för deras kungar krigade väldigt mycket. Det låg ungefär där Irak ligger idag, men blev allt större. (Sätt upp A-skylten längst i nord-ost i klassrummet.)
Ni som sitter närmast Assyriens huvudstad: Varje gång jag säger Assyrien/assyrier ropar ni ”Aaah!” Hur låter de mäktiga assyrierna?
Gud sa: Jona! Du behöver gå till Assyriens (Aaah!) huvudstad och varna dem för vad jag kommer göra om de inte slutar kriga. Gjorde du det Jona?

Jona: No way!

Berättare: Nej, för Jona var rädd för dem. Istället för att gå österut går han åt motsatt håll. Kan du göra det Jona? (Hjälp eleven att gå västerut.)
Oj, nu blev du blöt om fötterna för vad ligger här? (Medelhavet)
Jona kliver på en båt och åker iväg. (Jona sätter sig på eller ställer sig vid en bänk.)
Snart blir det storm och Jona tänker att det är Gud som ska stoppa hans resa. Han säger till de andra på båten att det är hans fel att det stormar.

Sjöman: Vad ska vi göra?

Jona: Putta i mig! (Ta fram fodralet till storbibeln, eller en stor jacka.)

Berättare: Jona sjönk som en sten, men då sände Gud en stor fisk som slukade honom i ett enda nafs.
(Svälj Jona med fodralet eller jackan, eller så är någon fisk och har på sig fiskhalsduken, finns att köpa).
Jona överlevde i magen tills fisken efter tre dagar spottade ut honom nära land.
(Jona kommer fram ur fodralet/jackan.)
Nu gick Jona raka vägen till Assyriens (Aaah!)huvudstad och berättade om hans Gud och sa:

Jona: Sluta kriga!

Berättare: Då sa de:

Assyrier: Ok!

Berättare: Assyrierna (Aaah!) lyssnade på Jona och ändrade sig! Istället för att kriga bad de till Jonas Gud om förlåtelse och Gud förlät dem. Då blev Jona sur!

Jona: Typiskt Gud!

Berättare: Jona tyckte det var konstigt att Gud var så god att var och en som bad Gud om förlåtelse skulle bli förlåten, även assyrierna (Aaah!).
Gud försökte lära Jona att Gud älskade alla människor från alla folk och att alla var lika värdefulla.
En applåd för våra skådespelare! (Jona sätter sig.)
(Öppna gärna Jonas bok.)
Flera år senare började tyvärr Assyrien kriga igen. De besegrade norra delen av Israel och flyttade bort nästan alla som bodde där.

Soldat (instruktör): (Använd skyltpinne eller annat som svärd, ha gärna soldathalsduken.)

Hörni! Vi assyrier har besegrat er som bor här i norra delen av landet. Nu måste ni flytta! Ta med era pennor och häften och kom med här! (Ta med ett par elever från dem som sitter framme till vänster, viska lite lugnande att du bara är arg på skoj. Ta med dem österut. Säg till dem som bor där:)
Erat land har vi också besegrat, så ni måste också flytta! Ta med era häften och pennor och kom med. Ni från Israel ska bo här, sitt ner! Ni som bodde här förut ska flytta till Israel!

Berättare: Oj då. Hur känns det här då? Inte så bra kanske? Assyrierna flyttade på folk, så att de blandades upp med andra folk och inte skulle kunna göra uppror. Här i norra delen av landet blev det därför ett blandfolk som senare kallades samarier. Dem möter vi igen i Nya testamentet.

(Assyrierna försökte även inta huvudstaden Jerusalem i södra delen av landet, men klarade inte av det. Bibeln berättar att det berodde på att både kungen och folket i Jerusalem hade vänt om till Gud och ropade till Gud att hjälpa dem. Jes 37:33-37)

Assyrien var ett mäktigt rike, men inget rike varar för evigt…

Fler pedagogiska idéer

Bildillustrationer

Artikel från SVT

Övergång till Daniel

Assyrien var ett mäktigt rike, men inget rike varar för evigt…