Poäng

Skapa nyfikenhet för Bibeln.
Förklara att vi berättar Bibelns berättelser, inte vad de ska tro.
Ge en överblick över Bibelns uppdelning.

Exempel på hur du kan göra

Presentera sig

Hej! Kul att vara här! Jag heter … och jobbar i … Jag kommer träffa er idag fram till … och även …

Intresseväckande berättelse om Bibeln

Berätta en intresseveckande berättelse om Bibeln, t.ex.:

Vet ni, på 80-talet hände det många gånger att personer åkte bil från Sverige till Ryssland, som då hette Sovjet, för att ta med saker in i Sovjet, som man inte fick. Det kallas att man smugglar. Ofta gjorde de hemliga fack under baksätet eller i dörrarna. Ibland åkte de fast och fick sitta flera månader i fängelse i Sovjet. Vad tror ni att de smugglade? Har ni förslag på saker man kan smuggla?


(Eleverna gissar, du säger:) Det skulle det kunna vara! Mer förslag!
Säger alltså inte att något är fel. Gissar någon Biblar, säger du samma sak.
Efter några gissningar: Här i väskan har jag faktiskt med mig det som de smugglade, och det är något av det som ni sa (om någon sa Biblar). Får man ha med knark till skolan? Eller bomber? Vill ni se?


JAA! Ta fram en Bibel och håll kvar den i handen när du berättar om den.
Va?! En Bibel? Varför smugglade de Biblar? I Sovjet var det förbjudet att tro på Gud och därför var även Biblar förbjudna. Därför smugglades det in Biblar som delades ut till de som ville ha. Tänk att man kan tänka så olika om Bibeln: En del förbjuder den. För andra är den så viktig att de riskerar fängelse för att andra ska få en. Vilken märklig bok!

Världens mest lästa bok

Bibeln är faktiskt världens mest sålda bok varje år och ingen bok har påverkat Sverige och hela världen så mycket som den här boken: Vilket år det är, många av våra namn, våra högtider, skollov, uttryck i vårt språk, filmer och sångtexter, traditioner och historia.

Vad man än själv tror på är det därför viktigt att känna till vad den handlar om, så att man bättre kan förstå vårt samhälle. Därför står det i läroplanen att alla elever ska lära sig berättelser från Bibeln. Men det är inte skolans uppgift att tala om för er vad ni ska tro eller inte. Det får ni fundera vidare på hela livet.

Storbibeln

Hur många böcker håller jag i handen? – En! Ja, det ser det ju ut som, men vänta bara ska ni få se!
Gå till storbibeln.
Den här spännande lådan är faktiskt en Bibel. Börja öppna, men stäng igen och säg:
Vet ni att det är ca 40 olika författare som skrivit Bibeln? De var t.ex. kungar, fiskare, läkare, herdar. Börja öppna igen, men stäng och säg:
Vet ni att den började skrivas ca 1500 år f.Kr. och den blev färdig nästan 100 år e.Kr.!
Börja öppna igen, men stäng och säg:
Vet ni att ordet Bibel är grekiska och betyder böcker, som i Bibliotek? Öppna helt.

För Bibeln är ett helt litet bibliotek! Varje sånt här fodral är en bibelbok! Hur många böcker är det i hela Bibeln? Gissa på en siffra så säger jag om det är mer eller mindre! 20! Mer 100! Mindre. Osv 66! Ja, 66! Hur visste du det?

Som i ett Bibliotek är det lite ordning och reda bland Bibelns böcker. Det finns två stora delar i Bibeln. Först har vi den gamla delen som kallas Gamla testamentet, kan ni säga det?
Gamla testamentet!
Vad tror ni att den nyare delen kallas då? Nya testamentet!
Vad ni kan! Gränsen mellan Gamla och Nya testamentet är Jesus som föds i början av Nya testamentet.

Mellan Gamla och Nya testamentet har vi ett tillägg som heter ”De gömda böckerna”. Därför har jag gömt dem. Ser ni dem? Någon kommer se dem där du gömt dem uppe på ett skåp t.ex. Hämta dem. De heter apokryferna. Stoppa in dem mellan GT och NT.

Böckerna har olika färger, olika genrer, som filmer. Vad gillar ni för filmgenrer? Äventyr, komiska, spännande? Olika genrer även i Bibeln: De röda kallas Historiska. Eleverna säger efter. De berättar Bibelns historia om hur Gud skapar allt och väljer ut en familj, som blir ett folk. Vilket då? Normännen? Nej, det judiska folket. Folket får i uppdrag av Bibelns Gud att visa vem Gud är och får vara med om många underliga och spännande saker.

I de historiska böckerna möter vi två berömda kungar: David o Salomo. De skrev ner mycket av sina funderingar och kunskap i de här gröna böckerna, som kallas Poetiska. Eleverna säger efter.
Vad är Poesi? Det kan vara sångtexter, dikter eller ordspråk. Kan ni något ordspråk? Här har också folk skrivit ner vad de ville säga till sin Gud, böner.

När de här kungarna dog berättar Bibeln att Gud sände många profeter till människorna. Vad är en profet? Ta fram ett barn, viska saker till barnet, som hon säger till klassen att göra (t.ex. stå upp, vifta med armarna, räck ut tungan). Vems vilja har ni har gjort nu, min eller elevens? Eleven sa ju bara vidare det som jag sa till henne, hon var min profet. Profeterna upplevde att de fick budskap från sin Gud och berättade vidare till andra. Därför kallas de blå böckerna Profetiska. Eleverna säger efter.

Repetera

  • Kommer ni ihåg?
  • Hur många böcker i Bibeln?
  • Vad hette gamla delen? Nyare delen?
  • Hur många författare?
  • Röda böcker som berättar storyn?
  • Gröna med sångtexter och ordspråk?
  • Blåa om de som förde vidare budskap från deras Gud?

Bra jobbat!

Häftena

  • Dela ut häftena. Be dem skriva namn.
  • Känner ni igen några av de runda bilderna?
  • Slå upp sidan 2. Fyll i tillsammans med din granne så går vi igenom det tillsammans om 30 sekunder.

Remsan

Vet ni att Bibeln och en del människor säger stora saker om Bibeln? Titta här noga! Kavla upp ärmarna, ta fram remsan ur bakfickan. Många menar att veckla ut: Bibeln är Guds ord. De menar att Bibelns Gud gett författarna tankar om vad de ska skriva. En del menar t.o.m. att deras Gud säger saker till dem när de läser Bibeln.

En del menar att en del av Bibeln kanske är Guds ord, men inte allt. Riv.
En del tror inte att Gud finns och då tror man ju inte att Bibeln är Guds ord. Riv.
Men tio Guds bud då, säger en del, de är ju bra! Riv inte när du säger positiva saker.

Men det finns så många andra bra regler, säger andra. Riv.

Men Jesus är ju bra! Han står det om i Bibeln.

Det finns så många andra bra personer, säger andra. Riv.
En del älskar Bibeln och läser den varje dag och tror att allt som står där är sant.

Det finns så många andra böcker att läsa. Riv.
En del som bestämmer i en del länder t.o.m. förbjuder Bibeln och de som tror på Bibeln där kan komma i fängelse. Vik ihop.

Se ner på lappen, börja vika upp den med ett förvånat leende.
Men vad man än tycker om Bibeln så menar ändå Bibeln att ”Bibeln är Guds ord”.

Pedagogiska idéer

Andra smugglarberättelser

Här är en länk till andra smugglarberättelser.

Övergång till Skapelse

Ska vi öppna första boken i Bibeln och se vad den handlar om?